Democratie van morgen

Lobbyisten. If you can’t beat them...

21.06.2016

Imre

Leestijd: minuutje

Nederland kent 17 miljoen potentiële lobbyisten

Ogenschijnlijk is onze regering er voor de burgers. Maar niet zolang grote bedrijven ons systeem sturen; lobbyisten lopen de deur plat in Den Haag. Hoe koppelen we de politiek weer los van een sterke positie, macht of geld? Simpel. Nederland kent 17 miljoen potentiële lobbyisten. Wat gebeurt er als ook zíj makkelijk toegang hebben tot het het lobbycircuit?

Het PvdA-initiatief ‘Lobby in daglicht’ legt niet alleen het lobbycircuit aan banden met strakke regelgeving, maar probeert de lobby ook toegánkelijk te maken. Het betrekt de samenleving bij het ontwerpen en controleren van wetgeving en beleid.
Hoe? Onder meer met internetconsultatie, een manier om als burger online input te geven. Bijvoorbeeld over de financiering van het midden- en kleinbedrijf. Wat is de rol van de overheid als mkb-financierder? Met een groeiend aantal ondernemingen in Nederland gaat die vraag ons allen aan. Een buitenkansje om hierover mee te beslissen!

Het is afwachten hoe toegankelijk deze internetconsultatie is; of de input daadwerkelijk leidt tot output. Maar het idee is verfrissend pragmatisch. Door het spel mee te spelen, wordt het lobbycircuit transparanter en eerlijker. If you can’t beat them, join them!

Meer lezen

Internetconsultatie
Lobby in daglicht
Volkskrant-artikel over Lobby in daglicht
Recordaantal ondernemingen in Nederland
If you can’t beat them…

 

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!