Democratie van morgen

Hoe kraken we het Haagse lobbycircuit?

20.05.2016

Imre

Leestijd: minuutje

‘Lobby in daglicht’ probeert schimmige lobbies aan te pakken.

Politici maken zich nog drukker om lobbyisten dan we al dachten, zo blijkt uit recent onderzoek. De grote bedrijven lopen de deur plat bij bewindslieden. En ze huren het liefst oud-politici in om hun voormalige bondgenoten te bewerken.

Journalisten wijzen weleens op duistere lobbypraktijken, maar hoe krijgen we de vinger écht op de zere plek? Hoe kraken we het Haagse lobbycircuit?

Het PvdA-initiatief ‘Lobby in daglicht’ biedt misschien een oplossing: strakke spelregels. Geen hemelbestormend idee, maar het kan verbetering brengen. Kamerleden uit verschillende partijen denken na over regels die het lobbycircuit transparant én toegankelijk moeten maken.

Denk aan het publiceren van alle afspraken van ministers, en van de invloed van lobbyisten op specifieke wetten en verkiezingsprogramma’s. Of nogal wrang: het invoeren van een afkoelperiode voor oud-politici waarin zij niet aan het werk mogen als lobbyist.

Het probleem is niet eens dát er een lobby bestaat, maar vooral dat die schimmig en ontoegankelijk is. ‘Lobby in daglicht’ probeert dat aan te pakken. Daarnaast moeten ook gewone burgers toegang krijgen tot het lobbycircuit in Den Haag. Laten we het spel maar gaan meespelen, om de grote bedrijven minder invloed op ons leven te geven.

Meer lezen

Lobby in daglicht
Volkskrant-onderzoek naar lobbyisten in Den Haag
Volkskrant-artikel over Lobby in daglicht
Kwart oud-politici wordt lobbyist
De invloed van lobbyisten op partijprogramma’s

 

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!