Democratie van morgen

Hetkanwel.nl

05.08.2016

Zosha

Leestijd: minuutje

We kunnen het ons niet meer veroorloven om moe, gefrustreerd of cynisch te zijn.

Februari 2016: de extreemrechtse Zwitserse Volkspartij maakt zich op voor een klinkende overwinning bij een controversieel referendum. Want hoewel de tegenstanders talrijk zijn, gelooft niemand in verzet. Op de 25-jarige Flavia Kleiner na. Zij voert tegencampagne en keert het tij: 58,9% verwerpt het referendum. Haar geheim? De overtuiging dat het kan. En dat inspireert.

Deze ‘Het kan wel’-mentaliteit duikt op, en niet alleen onder politieke activisten. Boyan Slat liet het zien op het gebied van milieu. The Ocean Clean-Up, het bedrijf dat hij oprichtte als 17-jarige, presenteerde afgelopen juni het eerste prototype. Ook in sociale vraagstukken krijgt ‘Het kan wel’-optimisme voet aan de grond. Zoals op de facebookpagina ‘Uitzwaaidag Islam’, waar het racisme volledig werd overgenomen en overwonnen door humor.

Niet toevallig behoren de voorbeelden tot de internetgeneratie. De generatie die opgroeide met mogelijkheden, met de belofte dat alles bereikbaar is. Niet de whY-generatie, maar de whY NOT generatie. 

Want Michelle Obama had gelijk in wat nu al de beste speech van 2016 wordt genoemd: we kunnen het ons niet meer veroorloven om moe, gefrustreerd of cynisch te zijn. Bijna gelijk. Niet alleen kúnnen we het niet meer, we wíllen het vooral niet meer.

Meer lezen

Michelle Obama speech
WhY Generatie
Interview met Flavia Kleiner
‘You see things as they are and you say, ‘Why?’ But I dream things that never were; and I say, ‘Why not?’’

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!