Democratie van morgen

Een pleidooi voor aardig zijn

23.12.2016

Imre

Leestijd: minuutje

Iedereen zal erkennen dat een werkcultuur waar aardig zijn het onderspit delft, niet effectief is.

Een herkenbare situatie: portemonnee vergeten net als je wilt afrekenen! Gelukkig vindt de verkoper in de krantenkiosk het prima als je later betaalt. De volgende dag neem je alsnog het geld mee. Een onbeduidend moment? Laten we juist eens bij dit soort gebeurtenissen stílstaan. En aardig zijn niet onderschatten.

Een ander voorbeeld: de werkvloer. Iedereen zal erkennen dat een werkcultuur waar aardig zijn het onderspit delft, niet effectief is. Toch is de werkvloer te vaak een onveilige plek. Een team van Google onderzocht dit probleem en kwam met een oplossing: ‘gewoon’ aardig zijn. Het initiatief Thumbl borduurt voort op deze conclusie. Hun werkwijze helpt bedrijven om relaties binnen teams te herstellen en een positieve sfeer op de werkvloer te krijgen. Je gedrag veranderen is makkelijker gezegd dan gedaan. Het accepteren van feedback, sorry durven zeggen. Thumbl leert werknemers dat je geen coach nodig hebt die je hiertoe aanzet. Het moet uit jezelf komen.

De werkvloer is een miniatuurversie van de samenleving. Het vraagt lef om, in onze drukke levens, aardig en verdraagzaam te zijn tegen elkaar. Misschien klinkt het naïef, maar is de vooravond van kerst niet het perfecte moment om deze uitdaging aan te gaan?

Meer lezen

Je goed voelen door goed te doen

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!