Democratie van morgen

Een apolitieke generatie?

08.11.2016

Timo

Leestijd: minuutje

Als alleen Amerikanen onder de dertig stemgerechtigd waren, was Bernie Sanders nu president.

Er wordt vaak gezegd dat jongeren van nu geen interesse hebben in politiek. Ze liken hoogstens een Facebookpagina tegen het mishandelen van konijnen en houden zich niet bezig met wereldproblematiek. Maar klopt dat cynische beeld wel?

Jongeren protesteren op vele manieren. Vanuit de Verenigde Staten waaide Occupy de oceaan over. Amsterdamse studenten bezetten het Maagdenhuis en Parijse jongeren bivakkeerden nachtenlang op de Place de la Republique. Dit type engagement blijkt ook uit hun stemgedrag. Van het Griekse Syriza en het Spaanse Podemos tot het Brexit-referendum: overal stemmen jongeren overwegend minder behoudend dan ouderen. Als alleen Amerikanen onder de dertig stemgerechtigd waren, had Bernie Sanders de presidentsverkiezingen gewonnen.

Sinds de crisis van 2008 zijn allerlei jongerenthema’s hoog op de politieke agenda beland: jeugdwerkloosheid, stijgende huurprijzen in grote steden, toegankelijkheid van studeren. Jongeren hebben daarover tegendraadse en vernieuwende ideeën, maar die raken ondergesneeuwd in een democratie die om compromissen draait. Hoe kunnen we als maatschappij de ideeën van protestbewegingen omzetten in initiatieven die een houdbare impact hebben?

Meer lezen

We schreven eerder over verschillende veelbelovende jongereninitiatieven
Jan Terlouw vertelt waarom jongeren morgen nog moeten gaan staken
Verklaart economische onzekerheid het stemgedrag van jonge stemmers?
Bernie Sanders kon rekenen op enorme steun onder jonge Amerikanen
Waarom Hilary Clinton niet populair is onder de jeugd
Een Tegenlicht-aflevering over de politieke beweging van Sanders

 

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!