Democratie van morgen

Echte democratie vind je in de stad

01.02.2019

Jens

Leestijd: minuutje

Als je wilt aanhaken bij democratische vernieuwing, kijk je naar de stad in plaats van het land.

De democratie loopt vast. Verkiezingen zijn een achterhaald fenomeen. En media maken politici belangrijker dan hun ideeën.

Vooral in nationale politiek is beleid stroperig en democratisering ver weg. Zo bewees de afschaffing van het raadgevend referendum vorig jaar. Als je wilt aanhaken bij democratische vernieuwing, kijk je naar de stad in plaats van het land.

Europese steden zijn het toneel van democratische experimenten. En deze experimenten krijgen langzaam vaste vorm. Zo wordt er in Madrid jaarlijks 100 miljoen euro door Madrilenen zelf verdeeld over hun prioriteiten. Met behulp van de online tool Consul.

Inmiddels heeft Decide Madrid in Nederland twee kleine broertjes. Met Breda Begroot en De Stem van West in Amsterdam bepalen bewoners waar een deel van het gemeentelijk budget aan wordt uitgegeven. De werkwijze? Bewoners kunnen zelf ideeën toevoegen en stemmen op die van hun buren. Meeste stemmen gelden.

In Groningen gebeurt ook iets bijzonders. Een ‘coöperatieve wijkraad’ bestaat uit 6 gemeenteraadsleden en 11 gelote bewoners van de Oosterparkwijk. Zij maken samen beslissingen over de wijk.

Ruim 50 Europese steden, waaronder Amsterdam en Rotterdam, sloten zich aan bij het FearlessCities-netwerk. Een soort EU van steden die echt democratisch willen zijn. En die vaarwel zeggen tegen politiek geregeerd door angst. Goeie ideeën zat in de stad.

Meer lezen

Lees verder in onze serie over nieuwe democratie.
Coöperatieve wijkraad Groningen

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!