Democratie van morgen

Democratie vanuit je luie stoel

25.01.2019

Jens

Leestijd: minuutje

Tegenwoordig maken digitale technologieën massaparticipatie mogelijk.

We zien verkiezingen als de ultieme vorm van democratie. Terwijl ze in 19e-eeuws Europa juist werden ingevoerd als alternatíef voor democratie.

Een hardnekkig argument voor vertegenwoordiging en verkiezingen (en tegen democratie) stamt uit die tijd: in een land met miljoenen mensen is het praktisch onmogelijk om iedereen mee te laten beslissen. Voordat internettoegang wijdverspreid was, zat hier wat in. Maar het is inmiddels 2019. Tegenwoordig maken digitale technologieën massaparticipatie mogelijk.

Democracy Earth is een van de zwaargewichten op het gebied van nieuwe, digitale democratie. Dit initiatief bouwt aan een systeem om ‘hybride democratie’ mogelijk te maken. Online meebeslissen is het uitgangspunt, maar je stem delegeren aan iemand in je netwerk mag ook. Deze keuze wordt bij elk vraagstuk opnieuw gemaakt, en dus niet maar een keer in de vier jaar. Zo beslist een docent mee over onderwijs, maar delegeert zijn stem over verkeersveiligheid misschien aan iemand met meer kennis en ervaring.

Ook de meest ingrijpende veranderingen lenen zich voor massaparticipatie online. Zo bewees IJsland, toen haar inwoners naar aanleiding van de financiële crisis in 2008 de grondwet herschreven. Voor het grootste deel online.

Estland volgde dit voorbeeld en maakte met de IJslandse tool ‘Your Prioritiesnieuwe wetgeving. Nu is Nederland aan de beurt.

Meer lezen

Lees verder in onze serie over nieuwe democratie.
NetwerkDemocratie over democratische experimenten in Europa

Meer kijken

Documentaire A People’s Spring op VIMEO
TED Talk Jon Barnes, schrijver van Democracy Squared

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!