Democratie van morgen

Democratie onder druk

10.03.2017

Ellyn

Leestijd: minuutje

Met 28 partijen op het stembiljet hebben we misschien té veel te kiezen.

Onze democratie verkeert in een crisis. Trump, Brexit, Le Pen, Wilders: ze staan voor de harde afwijzing van de gevestigde politieke orde. Wat betekent dat voor Nederland? Volgens politicoloog Tom van der Meer is er geen sprake van crisis hier. Uit onderzoek blijkt dat het vertrouwen in de democratie nooit zo hoog was. Dat we politici niet vertrouwen, vindt hij juist goed. De burger is kritisch, zoals het hoort in een democratie.

Toch is er een probleem. Het Nederlandse politieke veld versplintert. De verschillen tussen links en rechts vervagen en we zijn individualistischer geworden. Met 28 partijen op het stembiljet hebben we misschien té veel te kiezen. Geen partij kan alles doen, dus kies je een zaak die voor jou belangrijk is.

Geert Wilders doet hier zijn voordeel mee. Hij claimt het hele volk te vertegenwoordigen, maar in feite is het maar een minderheid. Als Wilders de verkiezingen wint, is dat dan ook goed voor de democratie? Zijn partij wil maatregelen waarvoor het nodig is artikelen uit de grondwet te schrappen.

Als we onze democratische rechten gebruiken om op antidemocratische partijen te stemmen doen we de democratie geweld aan. We nemen aan dat de som van die individuele keuzes goed is voor de samenleving. Maar is dat wel zo?

Meer lezen

De kiezer is niet gek– Het betoog van Tom van der Meer
Waarom alleen rechts nog ideeën heeft – Rutger Bregman
Populisten monopoliseren stem van het volk – Jan Werner Müller

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!