Democratie van morgen

De Buurtrevolutie: welkom in de jaren 10

31.07.2018

Jens

Leestijd: minuutje

Mensen vertrouwden liever weer op eigen kunnen dan hun aandelenpakketten.

Buurtbuik, buurderijen en buurtcampings: de buurt doet in de jaren 10 serieus zijn intrede in het sociale, economische en politieke domein. En dat is goed nieuws.

De stemming in de jaren negentig was euforisch. Economische groei leek na de val van de muur oneindig. Nederlanders stapten massaal naar de beurs en velen profiteerden van stijgende huizenprijzen. De internetbubbel in 2000 en uiteindelijk de financiële crisis van 2007 lieten jammerlijk zien: in een hyperkapitalistisch systeem is overvloed schijnbaar en de welvaart geleend.

Een ‘crisis’ biedt gelukkig ruimte voor betere alternatieven. Mensen vertrouwden liever weer op eigen kunnen dan hun aandelenpakketten, en buurten en wijken werden broedplaats voor initiatieven. Maar belangrijker: mensen deden en doen het samen, individualisme begint plaats te maken voor gemeenschap. Crisisbezuinigingen zorgden voor de ‘participatiesamenleving’, die het laatste zetje gaf: de buurtrevolutie werd een feit, en als je goed kijkt, is ze overal.

Breda Begroot laat buren samen beslissen over publiek budget, Buurtgids laat nieuwkomers kennismaken met hun wijk en de Buurderij verbindt consumenten met lokale ondernemers. Het motto: samen is beter dan alleen.

Aan alle overheden: ga op zoek, ondersteun buren en de buurt stijgt boven zichzelf uit.

Meer lezen

Buurtwijs: het informatieplatform voor ontwikkelingen op buurtniveau
Landelijk Samenwerkingsverband Actieve Bewoners
Buurtgids
Breda Begroot

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!