Democratie van morgen

De buurt als coöperatie

28.10.2016

Timo

Leestijd: minuutje

Bewoners van Haringey, London, zijn van plan het nabijgelegen St. Ann’s Ziekenhuis op te kopen.

Van Londen tot New York, van Amsterdam tot Barcelona: in de binnenring van veel grote steden rijzen de huurprijzen de pan uit. Dat huizen in wereldsteden zo duur zijn komt niet alleen door hun populariteit onder huurders, maar ook door massatoerisme, projectontwikkelaars en buitenlandse investeerders. Hoe zorgen we ervoor dat woningen in grote steden betaalbaar blijven?

In Noord-Londen besloot een groep activisten zelf het heft in handen te nemen. Bewoners van Haringey zijn van plan het nabijgelegen St. Ann’s Ziekenhuis op te kopen, met als doel er vijfhonderd betaalbare, groene woningen van te maken. Dat is al de helft van het aantal dat burgemeester Sadiq Khan in 2020 wil realiseren. Het liefst zouden de activisten van St. Anns een coöperatie maken, gerund door de buurtbewoners zelf. Zo strijdt het collectief tegen het idee dat huizen vooral als vastgoed, als handelswaar, worden gezien – en steeds minder als thuis.

Als het collectief slaagt, zou het de ogen kunnen openen. Ook in de huidige markt kan het mogelijk zijn om nieuwe huizen te realiseren, voor een aanvaardbare prijs. Het laat de kracht van zelforganisatie zien: samenwerken om tegenwicht te bieden aan de grote spelers in de stad.

Meer lezen

Over het St. Anns Ziekenhuis-project in Haringey
Over het idee van huizen als ‘thuis’ in plaats van ‘vastgoed’
Over Ada Colau, de burgemeester van Barcelona, en haar plannen met de huizenmarkt

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!