Democratie van morgen

Burgers grijpen de macht in België

05.11.2019

Jens

Leestijd: minuutje

Het meest vernieuwend aan de burgerraad is dat haar leden worden geloot in plaats van gekozen.

“Geachte medeburger, het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap heeft u getrokken.” Met deze zin begon de brief die afgelopen zomer bij 1000 Duits-sprekende Belgen op de mat viel.

Het is het begin van een democratische vernieuwing: de gelote burgerraad. Sinds september heeft deze burgerraad een vaste rol in de politiek van Duitstalig Oost-België. De raad zet elk jaar drie onderwerpen op de agenda van het regionale parlement. Inclusief bijbehorende aanbevelingen voor beleid. De regel: niet opvolgen is verantwoording afleggen.

Het meest vernieuwend aan de burgerraad is dat haar leden worden geloot in plaats van gekozen. Dit jaar wilden er van de 1000 burgers 115 graag meedoen. En van de 115 werd een definitieve selectie van 24 mensen gemaakt: een dwarsdoorsnede van de Oost-Belgische bevolking. Deze 24 burgers krijgen professionele ondersteuning van experts én een vergoeding voor de vergaderingen en studiesessies.

De loting, ondersteuning én vaste rol van de burgerraad zorgen er samen voor dat de democratie gaat leven. Dat steeds meer burgers betrokken raken bij politiek, maar vooral ook steeds ándere.

Burgers grijpen langzaam maar zeker de macht in België. Het biedt inspiratie om ook in Nederland stappen te maken. Laten we het voorbeeld van de burgerraad volgen en 1000 Friezen, Limburgers of Hollanders loten. Wat de Belgen kunnen, kunnen wij toch ook?

Meer lezen

De website van de burgerraad
Meer info over de burgerraad
Meer democratische innovaties in Europese steden
Participatieve democratie in stroomversnelling

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!