Bevrijde markt

Zo kunnen we bosbranden tegengaan

08.03.2019

Jeske

Leestijd: minuutje

Klimaatproblemen lijken een ‘ver-van-je-bed-show’, tot een natuurramp dichtbij komt.

Klimaatproblemen lijken een ‘ver-van-je-bed-show’. Tot een natuurramp dichtbij komt, zoals de vele bosbranden afgelopen zomer in Europa. Klimaatverandering vergroot de kans hierop. En de kapitalistische groei-economie draagt ook concreet bij aan de branden.

Het is voordeliger om op grote schaal dezelfde snelgroeiende bomen te verbouwen, dan ruimte te geven aan een divers en weerbaar (bos)landschap. Dus maakte in Portugal het oorspronkelijke landgebruik plaats voor eucalyptusbossen, voor papierproductie. Maar eucalyptusbomen vatten snel vlam en omdat er heel veel van zijn, verspreiden de bosbranden zich als een razende. Door leegloop van de rurale gebieden worden deze branden laat gestopt.

Om het nog erger te maken: veel branden zijn aangestoken. De papierindustrie, die profiteert van de branden doordat hout- én landprijzen dalen, is een verdachte. De Portugese overheid wil dit patroon doorbreken, maar de internationale papierlobby is machtig.

Gelukkig zijn er tegengeluiden. Sol Nascente bouwt in Portugal aan “gemeenschappen van mensen en bomen”. Bewoners beheren én beschermen de omgeving. Hun model biedt inspiratie voor duurzame herbevolking van rurale gebieden. Om branden én monocultuur tegen te gaan. Met een biodivers commercieel bos en een lokale economie. Zo kan het dus ook.

Meer lezen

Tien vragen over de bosbranden in Portugal
Peter kocht een heilig bos voor 8500 euro
Onderzoek over bosbranden in Portugal

Meer doen

Lees meer over Sol Nascente & steun het project
Loop op 10 maart mee in de klimaatmars

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!