Bevrijde markt
Zo houd je winst in de wijk
Jens
Het midden- en kleinbedrijf versterkt de sociale structuur van buurten.
In een geglobaliseerde economie gaat geld de wereld over. Vooral de winst van beursgenoteerde bedrijven circuleert niet op de plek waar die gemaakt is. Het geld slaat haar vleugels uit zonder bij te dragen aan de lokale economie of de leefbaarheid in de buurt.
In 2017 werd 40% van de winst van de intercontinentale holding Ahold-Delhaize als dividend uitgekeerd, in totaal zo’n 720 miljoen euro. Met andere woorden: het geld dat je betaalt voor een brood bij de Albert Heijn op de Grote Houtstraat in Haarlem verdwijnt voor een deel in de zakken van anonieme aandeelhouders over de hele wereld.
Koop je daarentegen aan de overkant een brood bij bv Bakker van Vessem, dan is de kans groot dat de ondernemer de winst uitgeeft tussen Amsterdam en Bloemendaal, lokaal dus. Dit stimuleert werkgelegenheid en nieuw lokaal ondernemerschap, maar dat niet alleen. Het midden- en kleinbedrijf versterkt de sociale structuur van buurten door vaak flink te investeren in lokale maatschappelijke organisaties.
Hoe houden we samen geld uit de beurs en in de buurt? Bewoners kopen zoveel mogelijk bij lokale ondernemers. Overheden helpen bij het introduceren van lokale valuta. En kleine ondernemers, leveranciers en afnemers financieren elkaar in zogenaamde kredietunies en ketenkredieten. Ziezo.
Meer lezen
Circuit Nederland is het netwerk voor lokale valuta
Geldstromen Door de Wijk over kredietunies en ketenkrediet
Winkelstraatvereniging Javakwartier die lokale bedrijf pusht
Zoek op artikel
Meer lezen
Blijf op de hoogte
Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!