Bevrijde markt

Zijn de betrekkingen met China slecht voor Afrika?

01.08.2017

Imre

Leestijd: minuutje

Vooralsnog lijkt de Chinese samenwerking meer in het belang van Afrika dan de Westerse.

Uit een rapport blijkt dat het Westen jaarlijks miljarden dollars aan Afrika onttrekt. Maakt China zich hier ook schuldig aan?

De Westerse verhouding met Afrika is gekleurd door een verleden van overheersing, gevolgd door jarenlange moeizame ontwikkelingshulp. Hoewel ook bij China geopolitiek een rol speelt, is de Chinese relatie met Afrika in de eerste plaats gericht op handel en investeringen. Volgens de Zambiaanse econoom Dambisa Moyo zijn dat handel en investeringen precies de twee dingen die Afrika nodig heeft. Voor zover China dit uitgangspunt houdt, juicht Moyo de samenwerking dus toe.

Wat positief uit kan pakken is dat de behoeftes van China aan het veranderen zijn. Aanvankelijk investeerde China vooral in Afrika vanwege grondstoffen. Maar de laatste tijd is er in de Chinese economie minder vraag naar grondstoffen en meer vraag naar goedkope arbeidskrachten voor de productie van goederen. Omdat in Afrika de beroepsbevolking juist groeit, kan dit een win-winsituatie opleveren.

Er zijn risico’s: dat schaalgrootte ten koste gaat van het milieu, dat Afrikaanse werknemers worden onderbetaald, dat Chinees geld terecht komt bij corrupte regimes. Maar vooralsnog lijkt de Chinese samenwerking meer in het belang van Afrika dan de Westerse.

Meer lezen

Wat vooraf ging
Rapport 1: Het Westen steelt Afrika arm
Rapport 2: China’s betrekkingen met Afrika

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!