Bevrijde markt

Wie bouwt de huizen van de toekomst?

20.07.2018

Wies

Leestijd: minuutje

Regio’s zullen moeten investeren in duurzame vakopleidingen.

Zes miljoen woningen stappen in de komende dertig jaar over op duurzame energie. Gasaansluitingen verdwijnen en worden vervangen door duurzame installaties als zonnepanelen en warmtepompen. En nieuwbouwwoningen worden duurzaam gebouwd. Dat vraagt om vakmanschap: kennis van duurzame installatietechniek. En laat het ons daaraan nou net ontbreken in Nederland. Wie bouwt de huizen van de toekomst?

Eerder dit jaar publiceerde de Sociaaleconomische Raad (SER) een rapport waaruit blijkt dat Nederland een tekort heeft aan vakmensen. Ondertussen verdwijnt er juist werk in de fossiele energiesector. SER raadt de regering daarom aan omscholingstrajecten en fondsen te starten om werknemers uit die sector nieuwe kansen te bieden. En Duurzaam MBO helpt opleidingen meer duurzaamheid in de lesstof te brengen.

Regio’s zullen moeten investeren in duurzame vakopleidingen. Dit zou bijvoorbeeld voor Groningen ook gunstig zijn. Waar de gaswinning in het midden van de twintigste eeuw veel banen opleverde, zal het einde van het fossiele tijdperk de regio banen kosten. Misschien wordt de voormalige gashoofdstad wel de energiehoofdstad van de toekomst. Andere regio’s zullen snel volgen.

Meer lezen

Meer over het SER-rapport
VNO-NCW over het tekort aan technisch personeel

Tienduizend vakmensen nodig

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!