Bevrijde markt

Weg met de wegwerpcultuur

10.12.2016

Ellyn

Leestijd: minuutje

Volgens Thomas Rau moet elk materiaal een identiteit krijgen. Net zoals elk mens een paspoort heeft.

De aarde is net een ruimteschip. Zelfs astronauten kunnen er maar tijdelijk vanaf en er komt niets meer bij. Alleen de vorm van dingen verandert, niet de hoeveelheid. Toch vinden we het normaal dat we onze spullen na gebruik weggooien en vernietigen. Een deel van de grondstoffen weten we te recyclen, maar het meeste gaat voor altijd verloren. Zo plegen we roofbouw op onze toekomst.

Volgens Thomas Rau moet elk materiaal een identiteit krijgen. Net zoals elk mens een paspoort heeft. Door alle grondstoffen te registreren weet een producent precies wat er in zijn oude producten zit. Hij zal die materialen opnieuw gebruiken, want dat levert geld op. Daarvoor moeten we de economie wel anders inrichten: de fabrikant moet verantwoordelijk worden voor alles wat hij maakt. Hij levert jou dan geen spullen, maar het gebruik van die spullen. Producten worden diensten.

Ook moeten we anders gaan aankijken tegen het eigendom van grondstoffen. Van wie zijn die eigenlijk? Omdat ze waarde hebben voor de toekomst moeten ze worden beschermd. Volgens Rau zouden bedrijven het recht op materiaalgebruik kunnen ‘lenen’ van een internationale organisatie als de VN.

Rau laat zien hoe we als een verstandige bemanning kunnen gaan omspringen met ons prachtige ruimteschip, de aarde.

Meer lezen

Het nieuwe boek van Thomas Rau: Material Matters
Waarom een product een dienst moet worden
Als de aarde grondrechten krijgt, wie verdedigt die dan?

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!