Bevrijde markt

Weet wat je stookt

16.12.2016

Timo

Leestijd: minuutje

Grote maatschappijen bieden vaak sjoemelstroom aan

De nadelen van fossiele brandstoffen zijn bekend. We stoken in rap tempo de voorraad koolstof op die de aarde in miljoenen jaren heeft opgebouwd. Veel oorlogen zijn tegenwoordig aan olie gerelateerd. Allemaal argumenten om massaal over te stappen op groene stroom. Maar is dat wel reëel? En hoeveel keuze heeft de consument nou echt?

Energieaanbieders plaatsen de winst van hun aandeelhouders boven ecologische en sociale verliezen. Ze investeerden al miljarden in gas- en kolencentrales. Daardoor houden ze vast aan het idee dat volledig ongesubsidieerde groene energie te duur is. Grote maatschappijen bieden vaak sjoemelstroom aan: energie die bij nader inzien helemaal niet zo groen is. Kleine, onafhankelijke aanbieders van groene stroom hebben het lastig: ze komen goed uit consumententests, maar kunnen geen tegenwicht bieden in de huidige energiemarkt.

Toch moet het van de kleine aanbieders komen. Dat is lastig, want vaak moeten ze noodgedwongen met een groter bedrijf samenwerken. Maar soms lukt het. Vandebron bijvoorbeeld werkt samen met kleine energieproducenten en is zo een distributieplatform voor consumenten in heel Nederland. Dat is helder en overzichtelijk: nu kun je nagaan hoe groen je eigen energie is. Je weet wat je stookt.

Meer lezen

Hoeveel keuze heeft de consument: sjoemelstroom versus groene stroom
De website van energieaanbieder Vandebron

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!