Bevrijde markt

Wat is er eigenlijk met de melkboer gebeurd?

19.02.2019

Jens

Leestijd: minuutje

Een glazen fles kan simpel en oneindig worden gerecyled.

Sommige millennials zullen het zich nog herinneren: de melkboer die elke ochtend aan de deur kwam met verse melk en yoghurt. Nostalgisch. Maar ook: superduurzaam. Want je kocht alleen de melk en niet de fles.

De melkwagen van Ydo Nijdam uit Hierden, de laatste melkboer van Nederland, rijdt niet meer. De meeste melkboeren moesten al in de jaren negentig hun zaak sluiten omdat ze niet op konden tegen de lage zuivelprijzen van supermarkten.

De melkboer behoort tot het verleden, maar zijn aanpak was de duurzaamheidshype ver vooruit. Zuivel wordt verpakt in ‘drankkarton’. Verwarrende naam, want het bevat ook 21 procent plastic en 4 procent aluminium. Recyclen is daardoor ingewikkeld en kost veel energie. Vaker gooien mensen hun melkpak in de papierbak, wordt het plastic verbrand en is er een nieuwe verpakking nodig. Helemaal uit Pakistan bijvoorbeeld, waar het veelgebruikte Tetrapak vandaan komt.

De melkboer gaf het goede voorbeeld. Een glazen fles kan simpel en oneindig worden gerecyled, zodat er minder energie en geen nieuwe grondstoffen nodig zijn. Maar hij ging zelfs een stap verder: de flessen bleven intact en werden keer op keer opnieuw gebruikt. En hij opereerde lokaal, wat van inzamelen een koud kunstje maakte.

De kringloop-economie was vroeger heel gewoon. We laten ons graag door de melkboer inspireren. De Verpakkingsvrije Winkel deed dat ook.

Ontdek meer oud-Hollandse duurzaamheid in onze Vroeger-was-alles-beter?-serie.

Meer lezen

Pioniers in een verpakkingswereld
Plastic soep en eetbaar water
Zo heeft afval scheiden wél zin

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!