Bevrijde markt

Wat is er eigenlijk met de dynamo gebeurd?

27.03.2018

Wies

Leestijd: minuutje

Mini-fietslampjes doen het vaak maar een paar weken en licht geven ze nauwelijks.

De donkere dagen zijn voorbij, maar de mini-fietslampjes liggen nog voor het grijpen in de winkels. Ook ik schaf regelmatig een nieuw lampensetje aan. Ze doen het namelijk vaak maar een paar weken – en licht geven ze nauwelijks. Daarna zorgen ze voor veel plastic en chemisch afval. Waar zijn de fietsdynamo’s gebleven?

Sinds batterijlampjes volgens de Europese regelgeving zijn toegestaan, hebben steeds minder mensen een ouderwetse dynamo of koplamp op hun fiets. De mini-lampjes kosten namelijk maar een paar euro. Wanneer je dynamo stuk is, is de verleiding om er een wegwerplampje voor in de plaats te kopen dus groot.

Veel lampjes vallen uiteindelijk van de fiets af. Zo komt giftig materiaal uit de batterijtjes op straat en in de bodem. Ook als ze bij het restafval belanden kunnen schadelijke stoffen in de natuur terechtkomen. Je kunt ze dus beter inleveren. Dat kan bij alle winkels die batterijen verkopen.

Nog beter kunnen we die lampjes maar helemaal vergeten. Zolang de EU de regels voor fietsverlichting niet aanscherpt, kunnen we in elk geval zelf overstappen op duurzame varianten. Sommige fietslampen werken op zonne-energie of zijn oplaadbaar. Die kosten iets meer, maar gaan langer mee. Je kunt ook een fietsenmaker vragen om een goede dynamo of vaste lamp.

Test

Een fiets vol
wegwerplampjes

Meer lezen

Wat te doen met je oude fietslampjes?
Meer over fietsverlichting op zonne-energie

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!