Bevrijde markt

Waarom groene economische groei niet bestaat

29.08.2019

Jens

Leestijd: minuutje

Zogenaamde ‘groene groei’ leek dit decennium een populaire oplossing. Is het mogelijk om minder schade aan te richten terwijl we wel blijven groeien? Het blijkt lastig.

De groei-economie van vandaag de dag leidt tot de vernietiging van de planeet. Zogenaamde ‘groene groei’ leek dit decennium een populaire oplossing. Is het mogelijk om minder schade aan te richten terwijl we wel blijven groeien?

De voorstanders van groene groei denken van wel. Volgens hen kunnen we economische groei ‘ontkoppelen’ van milieuschade. Met andere woorden: we kunnen blijven doorgroeien, mits we investeren in milieu-ontlastende technologieën.

Onzin, zegt onderzoeker Julien-Francois Gerber van de Ontgroei-beweging. Een systeem dat steeds zoekt naar nieuwe groeimogelijkheden misbruikt de planeet en haar milieu per definitie.

Een goed voorbeeld hiervan is de elektrische auto. Minder luchtvervuiling, maar niet helemaal ‘groen’. Tijdens het delven van lithium – het metaal waaruit accu’s bestaan – wordt de aarde flink aangetast. Of neem windmolenparken op zee. Ze verminderen de CO₂-uitstoot, maar het koper dat nodig is om electriciteitskabels in zee te leggen raakt snel op. Met andere woorden: kijk je naar het totaalplaatje, dan belasten ‘groene oplossingen’ vaak het milieu nog steeds.

‘Groen’ ben je pas met een kleine ecologische voetafdruk. Deze voetafdruk bestaat uit zowel CO₂-uitstoot en milieuvervuiling, als uit energie- en grondstofverbruik. Niet slechts één daarvan. Deze brede blik hebben we nodig om écht groen van grijs te onderscheiden.

Meer lezen

Scheid ‘grijs’ van ‘groen’ met de Happy Planet Index
Waarom het IMF twijfelt aan het neoliberalisme
De Groene Amsterdammer Podcast

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!