Bevrijde markt
Waarom gratis online-diensten gevaarlijk zijn
Imre
We kunnen beter voor internetdiensten betalen met geld, dan met data.
Het verzamelen van persoonlijke data is de specialiteit van bedrijven als Google en Facebook. In verkeerde handen kan die data makkelijk worden misbruikt, waarschuwt technologie-expert Andre Keen. Zo kan Facebook-data worden ingezet voor schimmige politieke campagnes, en kun je met een fitness-app de adressen achterhalen van geheim agenten.
We kunnen volgens Keen beter voor internetdiensten betalen met geld, dan met data. Maar dan moeten we wel af van het idee dat online nieuws, diensten en entertainment gratis zijn. Deze nieuwe mindset kan volgens Keen worden afgedwongen met strengere privacyregels (zoals deze).
Maar ook burgers kunnen een verandering inzetten, zoals bij het sleepwetreferendum. Dat toont ook het Nederlandse Schluss, een wereldwijde coöperatie van en voor internetgebruikers. Schluss wil datastromen beschermen tegen de commerciële belangen van grote bedrijven.
Hoe? Met een app van waaruit je websites bezoekt – sociale media, nieuwssites, je bank, de overheid – en die de data die je de wereld instuurt, beschermt. Je data is wel zichtbaar, maar kan niet door anderen worden gedeeld. Alleen jij hebt controle over het gebruik van je data.
Schluss werkt na de betaversie aan een gebruiksklare variant. Waarmee voor 3 euro jouw data weer van jou is. Op naar een eerlijk internet!
Meer lezen
Zoek op artikel
Meer lezen
Blijf op de hoogte
Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!