Bevrijde markt

Waarom economische groei armoede niet gaat oplossen

09.07.2019

Jens

Leestijd: minuutje

Als we met dit systeem doorgaan, moet de economie 175 keer zo groot worden om armoede helemaal uit te roeien.

Terwijl de wereldeconomie maar doorgroeit, blijft ongeveer 50 procent van de mensen gevangen in armoede. Hoe dat komt? Door extreme ongelijkheid: de 42 rijkste mensen van de wereld hadden bij de meest recente meting in 2017 evenveel vermogen als de armste helft van de wereldbevolking samen.

Een klassieke theorie over economische groei is het ‘trickle-down-effect’: geld wordt verdiend aan de ‘top’ – door grote bedrijven en durfondernemers – en zou via werkgelegenheid  en belastingen bij gewone mensen terecht komen. Niets blijkt minder waar.

De wetenschapper David Woodward bestudeerde groei- en armoedetrends. Hij ontdekte dat het deel van de economische groei dat bij de armste mensen terechtkomt elk jaar kleiner wordt. En concludeert: als we met dit systeem doorgaan, moet de economie 175 keer zo groot worden om armoede helemaal uit te roeien. En moeten we dus 175 keer zoveel gaan consumeren en produceren.

De wereldeconomie staat nú al op gespannen voet met het milieu. Laat staan wanneer de economie 175 keer zo groot wordt. Het absurde getal maakt pijnlijk duidelijk: het huidige systeem houdt armoede in stand, in plaats van het terug te dringen.

Een grote oorzaak van de ongelijkheid is belastingontwijking. Grote beursgenoteerde bedrijven moeten hun eerlijke deel gaan betalen, vindt ook Rutger Bregman. Als we belastingontduiking aanpakken, pakken we armoede pas écht aan.

Meer lezen

Maak belastingafspraken met multinationals openbaar
Hoe Frankrijk belastingontduikers aanpakt
Hoe maken we belastingparadijzen minder paradijselijk?

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!