Bevrijde markt

Rutte III en de dividendjoker

19.10.2018

Jens

Leestijd: minuutje

1,2 miljard wordt jaarlijks gebruikt om de winsten van grote bedrijven verder op te krikken.

Mark Rutte zet zijn dividendjoker in. Onderwijzers en politieagenten gingen de straat op. Maar vooral: Unilever verhuist niet. En dus wordt de dividendbelasting niet afgeschaft. Het vrijgekomen belastinggeld, 1.911 miljard per jaar om precies te zijn, wordt gebruikt om ‘het vestigingsklimaat en ondernemerschap’ in Nederland te stimuleren. Beetje vaag. Waar gaat het geld nu precies heen?

Veruit het grootste deel wordt gebruikt om de vennootschapsbelasting verder te verlagen. Deze belasting op winst kent twee tarieven: een voor winsten onder de 200.000 euro – het zogenaamde ‘mkb-tarief’ – en een voor alle hogere winsten.

De ‘hoge’ vennootschapsbelasting wordt, bovenop de forse vier procent verlaging uit het Regeerakkoord, met nog een half procent verder verlaagd. Dat betekent dat, van de 1,911 miljard, vanaf 2021 maar liefst 1,185 miljard wordt gebruikt om de winsten van grote bedrijven verder op te krikken. Per jaar.

Dat een goed vestigingsklimaat zal “zorgen voor werkgelegenheid en welvaart”, zoals Staatssecretaris van Financiën Menno Snel schrijft, is niet vanzelfsprekend.

Met jaarlijks 228 miljoen wordt ook het mkb-tarief verder verlaagd. Dat maakt Nederland echt sterker. Maar er zijn nog betere plannen voor twee miljard. Vinden niet alleen wij.

Wat doe jij met #2miljard?

Meer lezen

Wat is de dividendjoker?
Dividendbelasting niet afgeschaft
De Traptrede
: een troonrede voor onze kleinkinderen

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!