Bevrijde markt

Portugal laat zien: bezuinigen werkt averechts

01.09.2017

Timo

Leestijd: minuutje

In Portugal gingen er 41% meer bedrijven failliet.

Sinds de economische crisis in 2008 begon, zijn veel Zuid-Europese landen in de problemen gekomen. In ruil voor leningen die voor faillissement moesten behoeden, eiste de Europese Unie bezuinigingspolitiek. De gedachte hierachter: als deze landen niet meer uitgaven dan ze hadden, zou de economie na een slechte periode weer aantrekken. Maar in Portugal gingen er 41% meer bedrijven failliet en in Griekenland steeg de werkloosheid tot boven de 20%.

Dat de bevolking van beide landen de bezuinigingen zat was, bleek uit het stemgedrag. In Griekenland werd in 2013 de anti-bezuinigingspartij Syriza gekozen. In Portugal is tegenwoordig een coalitie van drie linkse partijen aan de macht. Zeker in dat laatste land lijkt een politiek van méér (en niet minder) investeren beter te werken. Als je uitkeringen en toelages voor de allerarmsten verhoogt en faciliteiten als onderwijs verbetert, kunnen mensen meer uitgeven. Daar profiteren winkels in de omgeving van mee. Het bedrijfsleven krijgt ook vertrouwen terug: er werd 13% meer geïnvesteerd.

De Portugese regering is ruim een jaar bezig, dus het is nog onduidelijk wat de effecten op de lange termijn zullen zijn. Maar het lijkt erop dat het bezuiningsbeleid van de EU averechts heeft gewerkt.  

Meer lezen

Het alternatief voor bezuinigen
De Griekse crisis duurt voort
Op reportage in Portugal

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!