Bevrijde markt

Onvrije markt in een aangeharkt land

17.05.2016

Martin

Leestijd: minuutje

Het is ironisch: een succesvolle vrije markt wordt uiteindelijk weer onvrij.

Nederland neemt in de wereld een unieke plaats in. Zo’n strak georganiseerd land vind je bijna nergens. En dat geldt ook voor de inrichting van onze economie. Een meer geavanceerde economie is lastig te vinden. Nederland is aangeharkt.

Maar in de trein naar het werk valt het onmiddellijk op. Om je heen verbeten gezichten. “Ik sla me hier weer doorheen vandaag! Het gáát lukken, het móet lukken.” De spanning is bijna tastbaar. Niemand geeft je een ontspannen glimlach. Het doorgeslagen aandeelhouderskapitalisme vergt veel van ons.

Het heeft ons een geavanceerde economie opgeleverd. Veel verder komt de vrije markt hier niet meer. Niet in de huidige richting tenminste. In steeds meer sectoren worden de grote bedrijven zó groot dat de overheid de markt moet reguleren. Marx zou er van smullen. Het is ironisch: een succesvolle vrije markt wordt uiteindelijk weer onvrij.

De monopolies laten zien dat de vrije markt nog niet af is. Verder kan, verder moet, naar een volgende fase. En juist Nederland kan het voortouw nemen. Met elkaar kunnen wij de markt van morgen maken, door gezond tegenwicht voor de grote bedrijven te organiseren.

Op naar een economie voor iedereen, die weer om mensen draait. Een economie met een glimlach! LaatBloeien neemt je graag mee op reis.

Meer lezen

Laat maar Bloeien!

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!