Bevrijde markt

Nooit meer crisis #2: Een hypotheek bestaat niet

26.10.2018

Jens

Leestijd: minuutje

Commerciële banken – níet overheden of centrale banken – zijn verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de geldschepping.

Een volgende crisis in 2023? Het kan zomaar gebeuren. Nederland is namelijk Europees kampioen hypotheekschuld.

Commerciële banken – níet overheden of centrale banken – zijn verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de geldschepping in Nederland. Dit doen ze door geld uit te lenen: de lening wordt namelijk niet gedekt door een bestaand tegoed. Elke ton particuliere schuld is dus een ton extra geld die in omloop wordt gebracht: magische economische groei!

Leningen zijn in zekere mate noodzakelijk. Ze financieren bijvoorbeeld start-ups, die beloven het geld terug te betalen. Die belofte heet schuld. Maar het wordt riskant als een samenleving zoveel geld leent, dat ze de belofte niet kan nakomen. In 1982 hadden overheden te veel schuld en volgde een schuldencrisis. In 2008 hadden banken veel te veel uitgeleend aan particulieren. Wat een nieuwe crisis veroorzaakte.

We moeten voorzichtig zijn met geldschepping door banken, en anders kijken naar het fenomeen ‘hypotheek’. Stichting Ons Geld pleit daarom voor renteloze geldschepping onder controle van het parlement en uiteindelijk de kiezer. En er is het initiatief Jens, dat het makkelijk maakt om onderling een hypotheek af te sluiten. In de schuld bij je familie en vrienden dus, met geld dat al bestaat.

Verder lezen in onze crisis-serie? Dat kan hier!

Meer lezen

De website van Stichting Ons Geld
We lenen van de toekomst
De alternatieve troonrede van LaatBloeien

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!