Bevrijde markt

Nooit meer crisis #1: maak banken normaal

16.10.2018

Jens

Leestijd: minuutje

Om zich te dekken tegen risico’s hebben gezonde bedrijven een eigen vermogen van tussen de 40% en 80%.

Een volgende crisis in 2023? Het kan zomaar gebeuren. Nog maar tien jaar geleden werden ABN-Fortis, ING en SNS REAAL door de Nederlandse staat gered van de ondergang. En banken zijn nog steeds kwetsbaar. Hoe zit dat?

De belangrijkste reden is een groot tekort aan eigen vermogen. Banken, net als elk ander bedrijf, zijn gefinancierd met eigen vermogen – geld van eigenaren en aandeelhouders – en leningen. Maar banken financieren verreweg het grootste deel van hun bezittingen en activiteiten met leningen. Waarom?

Stel, de bank koopt vastgoed voor €500.000 met 2% eigen vermogen – 10.000 – en 98% geleend geld – 490.000. Wanneer het vastgoed 2% meer waard wordt, verdubbelt de bank haar investering. Snel verdiend. Dit is het zogenaamde hefboomeffect.

Maar het tegenovergestelde is ook waar. Bij een waardevermindering verdampt de eigen inleg snel en maakt de bank verlies. Omdat banken het geld van burgers en de financiële infrastructuur beheren, schieten overheden in slechte tijden te hulp. Met belastinggeld. Dit kan en moet anders.

Om zich te dekken tegen risico’s hebben gezonde bedrijven een eigen vermogen van tussen de 40% en 80%. Google zelfs 95%. Die bedrijven kunnen een stootje hebben. Anat Admati van Stanford University pleit daarom: behandel een bank als een normaal bedrijf. Verhoog het wettelijk verplichte eigen vermogen in Europa van 4% naar  40%.

Verder lezen in onze crisis-serie? Dat kan hier!

Meer lezen

Kijken: Anat Admati legt het uit in een Ted Talk
De gekozen bankier
Onze alternatieve troonrede

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!