Bevrijde markt

Nieuw DNA voor het financieel systeem

07.09.2018

Jeske

Leestijd: minuutje

De financiële sector is te gefragmenteerd om van binnenuit te veranderen.

Op 15 september 2008 viel Lehman Brothers. Een internationale financiële crisis volgde. Sindsdien zijn wat pleisters geplakt, maar bleef het systeem in de kern onveranderd.

Onderzoeksjournalist Joris Luyendijk begaf zich twee jaar onder bankiers. Voor hem wijst veel erop dat “de wereld van het geld geen opknapbeurt nodig heeft, maar nieuw DNA.”

De sector is volgens hem te gefragmenteerd om van binnenuit te veranderen. Spelers zitten vast op hun eigen eiland. Voor reflectie is weinig ruimte en verantwoordelijkheid ontbreekt. De echte risico’s worden buiten de sector gedragen. Een interne uitdrukking luidt: bankieren anno nu is als “Russische roulette spelen met andermans hoofd.” Kop: ik win. Munt: jij verliest.

Buiten de sector klinken wel hoopvolle geluiden. Precies tien jaar na LB’s val, verenigen initiatieven zich in het Alternative Finance Festival’. Door heel Nederland komen mensen bijeen en laten ze zien hoe het anders kan. Hier kan je spelenderwijs leren hoe een bank werkt én valt, steken lokale munteenheden de kop op en kan je meepraten over hoe een duurzame economie eruit ziet.

Laat de complexiteit van het financieel systeem je niet tegenhouden. Laat het een extra reden zijn om mee te bouwen aan een transparant en eerlijk alternatief.

Meer lezen

Programma 14-15-16 September: Alternative Finance Festival
Joris Luyendijk. Het kan niet waar zijn. Quotes p.188 & p.70.
Een digitale oude sok & Halalbankieren.

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!