Bevrijde markt

Natuurrampen treffen armen harder

12.09.2017

Timo

Leestijd: minuutje

Naomi Klein schreef onlangs over private bedrijven die na een ramp het budget voor de wederopbouw bemachtigen.

Een natuurramp raakt niet iedereen even hard. In de Verenigde Staten hebben kustgebieden de grootste kans om getroffen te worden door een orkaan. De hogere inkomens hebben de middelen om te verhuizen, terwijl degenen die weinig verdienen achterblijven in een beschadigd gebied, waar nog minder kansen zijn.

Dat is niet het enige. Naomi Klein schreef onlangs over private bedrijven die na een ramp het budget voor de wederopbouw bemachtigen. Als voorbeeld noemt ze de orkaan Katrina die New Orleans in 2005 raakte. Mike Pence, nu de Amerikaanse vicepresident, maakte van de chaos gebruik door met een reeks ‘pro-vrije-markt-oplossingen’ te komen als basis voor wederopbouw.

De toenmalige president George W. Bush nam een aantal van die adviezen ter harte. Met als gevolg dat geld bedoeld voor publieke voorzieningen door grote bedrijven in winstgevende projecten werd gestoken waar de bevolking nauwelijks bij geholpen was. Terwijl nu juist het gebrek aan goede dijken, toch een taak van de overheid, ervoor zorgde dat de orkaan zoveel schade aan kon richten.

Nu wetenschappers voorspellen dat door de klimaatverandering het aantal natuurrampen alleen maar zal toenemen, is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat publiek geld goed besteed wordt.

Meer lezen

Natuurrampen: de rijken vertrekken en armen worden armer
Naomi Klein: How power profits from disaster

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!