Bevrijde markt

Multinationals belemmeren de vrije markt

28.04.2017

Timo

Leestijd: minuutje

De Nederlandse economie danst steeds meer naar de pijpen van multinationals.

De overheid maakt veel afspraken met multinationals. Starbucks brandt haar bonen in Nederland tegen lage tarieven en ING schrijft mee aan belastingwetgeving. Zo vormen grote bedrijven de regelgeving naar hun behoefte.

Soms wordt tegen zulke deals opgetreden: zo concludeerde de Europese Commissie pas nog dat de afspraken die Starbucks maakte onder verboden staatssteun vallen. Maar meestal worden er dan weer nieuwe mazen in de wet gevonden. Niet illegaal, goed voor het bruto nationaal product en wat minder voor dat van andere landen.

Maar het betekent ook dat de Nederlandse economie steeds meer naar de pijpen van multinationals danst. Zij lobbyen in Den Haag en gaan mee op handelsreis met de koning. Dat is nadelig voor het midden- en kleinbedrijf: die hebben de mankracht en connecties niet om net zoveel invloed uit te oefenen op overheidsbeleid en belastingregels. Een vorm van oneerlijke concurrentie, zou je kunnen zeggen.

En dat terwijl de Nederlandse economie juist gebaat is bij minder privileges voor multinationals. Kleinere bedrijven lopen vaak voorop als het gaat om innovatieve producten of organisatiestructuren. Belastingafspraken en lobbycircuits belemmeren zo een vrije en innovatieve markt – tijd voor de politiek om dat aan banden te leggen?

Meer lezen

WOB: omstreden afspraken Belastingdienst
ING schrijft mee aan belastingwetgeving

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!