Bevrijde markt

Maak van de natuur je schuldeiser

12.02.2019

Imre

Leestijd: minuutje

Een evolutie: ASN Bank gaat haar negatieve impact op biodiversiteit meten.

Een evolutie: ASN Bank gaat haar negatieve impact op biodiversiteit meten. En deze impact zet ze – als eerste bank ter wereld – als schuld op haar balans.

Via haar beleggingen en leningen brengt de bank indirect schade toe aan biodiversiteit. Deze schade drukt ze uit in de hoeveelheid m² grond waar de soortenrijkdom kleiner werd (66.154!). Het doel van de bank: dat het saldo in 2030 op nul uitkomt of zelfs positief wordt. Niet alleen streven naar een positieve financiële balans dus, maar ook naar een positieve ecologische balans.

De maatregel past binnen de filosofie van ‘De vervuiler betaalt’, waarbij de schade die we toebrengen aan de planeet, wordt gezien als onttrokken waarde. Die schade kan betrekking hebben op biodiversiteit. Maar bijvoorbeeld ook op CO₂-uitstoot – iets dat ASN al eerder doorrekende.

Volgens senior adviseur biodiversiteit, Roel Nozeman, is wetgeving nodig om grote bedrijven ertoe te zetten het voorbeeld van ASN te volgen. Dan kan met een Belasting op Onttrokken Waarde, of BOW.

Het is cruciaal dat zo’n belasting internationaal wordt doorgevoerd. Zodat bedrijven niet kunnen dreigen om naar een land zónder BOW te verkassen. Want dankzij die machtspositie durft de overheid een BOW vooralsnog niet aan. En draaien burgers en mkb op voor de kosten.

Een oproep dus aan alle overheden: maak het ASN-model universeel!

Meer lezen

Over de stap van ASN Bank
Greenpeace-directeur: multinationals ontlopen ecologische schuld

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!