Bevrijde markt

Maak belastingafspraken met multinationals openbaar

07.06.2019

Imre

Leestijd: minuutje

Transparantie maakt politici en lobbyisten voorzichtiger in het maken van belastingdeals.

Nederland staat vierde op de lijst van meest effectieve belastingparadijzen. Zo blijkt uit een rapport van Oxfam Novib. Waaraan verdienen we deze twijfelachtige eer?

Multinationals sluiten deals met de Nederlandse overheid. Een voorbeeld van zo’n deal is de zogenaamde ‘infokapstructuur‘. ‘Infokap’ staat voor ‘informeel kapitaal’ – kapitaal dat buiten de boekjes wordt gehouden. Door de infokapstructuur lopen de landen waar de multinationals winst maken wereldwijd jaarlijks 5 tot 10 miljard euro mis.

Volgens Francis Weyzig, belastingexpert bij Oxfam Novib, is transparantie de oplossing. Nu is de Nederlandse overheid verplicht afspraken met multinationals te melden, maar de ínhoud van die afspraken is niet openbaar. Dat kan transparanter. En omgekeerd zouden bedrijven hun winst-, verlies- en belasting-gegevens per land openbaar moeten maken. Dat is nu niet het geval: het onderzoek van Oxfam baseert zich op journalistiek graafwerk. Niet op openbare gegevens.

Laten we het gewoon per wet vastleggen. Transparantie maakt politici en lobbyisten voorzichtiger in het maken van belastingdeals. De wereldwijde belastingontduiking van multinationals drukt met name zwaar op ontwikkelingslanden. Zij lopen jaarlijks 89 miljard euro mis. Hier moet Nederland niet aan willen bijdragen.

Meer lezen

Meer over het rapport van Oxfam Novib
Hoe Frankrijk belastingontduikers aanpakt
Wat te denken van het opsplitsen van multinationals?

Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!