Bevrijde markt

In Rwanda maken kleren het land

10.08.2018

Jens

Leestijd: minuutje

Afrikaanse landen zitten niet langer te wachten op onze goedbedoelde giften.

Je gooit een oude trui of een paar schoenen in de kledingcontainer en je denkt: nu hebben de arme kinderen in Afrika er tenminste nog wat aan. Dit stereotype van het continent Afrika als een groot ontwikkelingsland is even eenzijdig als hardnekkig. Goede bedoelingen houden het in stand én zitten de lokale kledingindustrie in de weg.

Het stereotype staat haaks op de creativiteit en kennis in Afrikaanse landen. Juist in de modewereld. Denk bijvoorbeeld aan Rwanda Clothing of Afriek dat hoogwaardige kleding uit Kigali in Europa verkoopt.

Rwanda is niet het enige Afrikaanse land waar de kledingindustrie aan een opmars bezig is. Maar er is een probleem. De grote hoeveelheid tweedehands kleding die onder andere vanuit Nederland wordt geëxporteerd, zit de lokale bedrijven in de weg: de kleding is simpelweg te goedkoop om mee te concurreren.

Daarom kondigden de zes leden van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap voor 2019 een importverbod op tweedehands kleding af. De discussie over een verbod of een importtarief daargelaten, de boodschap is duidelijk: steeds meer Afrikaanse landen zitten niet langer te wachten op onze goedbedoelde giften.

Willen we de Afrikaanse landen daadwerkelijk een dienst bewijzen, dan kopen we hún kleding in plaats van de ónze weg te geven.

Meer lezen

Een interview met Sympany-directeur Marc Vooges
Afrika is meer dan hongersnood en oorlog
Wat is African fashion?
Tentoonstelling Fashion Cities Africa in het Tropenmuseum

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!