Bevrijde markt

Idealistisch geld bijdrukken

15.11.2016

Timo

Leestijd: minuutje

Moeten we, als we dan toch de drukpers aanzetten, niet beter nadenken over het maatschappelijk doel?

Geld bijdrukken heeft een slecht imago. Dat is al zo sinds het Duitsland van de jaren twintig. Toen werd tijdens een heftige economische crisis de drukpers aangezet. De gedachte was dat banken dan meer geld uit kunnen lenen. Mensen geven dan weer meer uit en de economie trekt aan. Maar het gevolg was dat er zoveel was bijgedrukt, dat geld niks meer waard was: hyperinflatie. Op foto’s uit die tijd zie je kinderen met grote stapels bankbiljetten spelen.

Toch drukte de Europese Centrale Bank in de huidige crisis geld bij. De inflatie was in deze periode gering, dus was het verantwoord om zo de economie te stimuleren. Het lijkt alleen een oplossing op de korte termijn. De maatregel houdt geen rekening met hoe het bijgedrukte geld wordt uitgegeven. Als banken riskant blijven investeren en speculeren, verandert er uiteindelijk weinig.

Moeten we, als we dan toch de drukpers aanzetten, niet beter nadenken over het maatschappelijk doel? Dat vindt Labour-politicus Jeremy Corbyn. Zijn plan is om nieuw geld te distribueren via een nationale investeringsbank, die het steekt in woonprojecten of infrastructuur. Dat zijn concrete, directe investeringen. Zo gaat er niet nog meer geld naar banken, maar naar mensen die het nodig hebben.

Meer lezen

Een uitleg over geld bijdrukken – oftewel quantitative easing
Een interview met econoom Richard Murphy, de man achter Corbyns plannen
Waarom we Corbyns economische plannen serieus moeten nemen

 

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!