Bevrijde markt

Huur een laptop!

16.01.2018

Imre

Leestijd: minuutje

Bij een krasje op het scherm, of een zwakkere batterij repareert de fabriek de laptop gratis.

Apple maakt de software op oude smartphones expres langzamer, zo gaf het bedrijf toe. Er volgden veel boze reacties. Terecht of onterecht – de commotie laat zien dat er verzet is tegen de werking van de markt: het model waarin we laptops, tablets en smartphones elke twee of drie jaar moeten vervangen, is onhoudbaar.

De productie van hardware eist veel energie. Het produceren van smartphones alleen al kostte de afgelopen jaren 968 terawatt aan stroom: negen keer de hoeveelheid die Nederlandse huishoudens in totaal jaarlijks gebruiken. Ook wordt de hardware geproduceerd onder slechte arbeidsomstandigheden. Bij het delven van grondstoffen en bij het in elkaar zetten van apparaten.

Een alternatief: de fabrikant levert een laptop waarvoor je een maandelijks bedrag betaalt. Software wordt automatisch geüpdatet. Bij een krasje op het scherm, of een zwakkere batterij repareert de fabriek de laptop gratis. Zo gaat je laptop een stuk langer mee, zonder dat de functies achteruit gaan. Klinkt goed, toch?

Het is veel duurzamer om onderdelen van een apparaat te vervangen, dan om het hele apparaat in te wisselen. Dan moet het product wel op voorhand gebouwd zijn met vervangbare onderdelen – deftig gezegd: modulair zijn.

De Fairphone en Infotheek Group werken al zo. Wanneer volgt Apple?

Meer lezen

De milieuvervuilende smartphones
Meer over de Fairphone
En over Infotheek Group

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!