Horecaondernemers in actie voor schone pensioenen

Bevrijde markt

Horeca in actie voor schone pensioenen

28.02.2020

Jeske

Leestijd: minuutje

Het voelt niet goed dat geld dat bedoeld is om mij een veilige toekomst te geven, gaat naar dingen die juist mijn toekomst onderuit halen.

Het is niet iets waar ik bij stilstond: mijn pensioen. En dat míjn pensioengeld ook nog eens impact heeft op de toekomst van anderen, daar dacht ik al helemaal niet over na. Tot ophef over pensioenfondsen mij wakker schudde.

Alleen al het Pensioenfonds Horeca & Catering investeert 300 miljoen euro in de fossiele industrie. Horecaondernemers en personeel begonnen daarom de campagne ‘Jij hebt een vies pensioen’. Toon Maassen, mede-oprichter van Café de Ceuvel in Amsterdam, legt de vinger op de zere plek:

“Het voelt niet goed dat geld dat bedoeld is om mij een veilige toekomst te geven, gaat naar dingen die juist mijn toekomst onderuit halen.”

Horeca & Catering is geen uitzondering. Zo investeerde pensioenfonds ABP in 2017 zelfs 10,9 miljard euro (!) in de fossiele sector, terwijl het tegelijkertijd ambieerde om in 2020 helemaal duurzaam te zijn. Yeah right. 

Het is opvallend dat juist de werkenden zich bemoeien met de pensioenfondsen. Fondsen zijn vooral druk gewend van pensioengerechtigden die hopen op maximaal rendement. Hóe dat rendement behaald wordt, daar was minder aandacht voor.

Maar geld is een machtig middel om goede of slechte ontwikkelingen te steunen. Dus de ‘hoe’ is minstens zo belangrijk als de ‘hoeveel’ wanneer het op ons pensioen aankomt. Want, zorg voor onze planeet zorgt voor een veilige toekomst.

Wat kun jíj doen?

Op de Eerlijke Pensioenwijzer check je hoe jouw fonds scoort én kan je in actie komen. Horecapersoneel of niet, iedereen kan de actie ‘Jij hebt een vies pensioen’ steunen door de petitie voor schone investeringen te tekenen. 

Wil je weten hoe je als zelfstandige je pensioen duurzaam fixt? Stay tuned: artikel en meet-up daarover komen eraan!

Meer lezen

Horecaondernemers roepen hun pensioenfonds op te stoppen met fossiel
Nederlandse pensioenfondsen investeren 3,4 miljard euro in bedrijven die plofkippen fokken
2050 is dichterbij dan je denkt
De beurs is geen ver-van-je-bed-show

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!