Bevrijde markt

Hoe maken we belastingparadijzen minder paradijselijk?

11.09.2018

Imre

Leestijd: minuutje

In Japan betalen bedrijven extra belasting als ze een dochterbedrijf in een belastingparadijs hebben.

Grote bedrijven vestigen zich – op papier – in belastingparadijzen om belasting te ontlopen. En ze komen ermee weg. Gelukkig zijn er maatregelen die dit steeds moeilijker maken.

Zo stelt de Franse minister Bruno Le Maire een ‘egalisatiebelasting’ voor. Die dwingt bedrijven om omzetbelasting te betalen in het land waar ze daadwerkelijk die omzet maken. Op die manier betalen bedrijven niet alleen belasting in het land waar ze op papier gevestigd zijn.

Een andere oplossing komt uit Japan. Daar betalen bedrijven in eigen land extra belasting als ze een dochterbedrijf in een belastingparadijs hebben. Deze slimme maatregel ontmoedigt landen om een te gunstig belastingklimaat te creëren voor grote bedrijven.

Dat blijkt uit de verhuizing van elektronicabedrijf Panasonic van Londen naar Amsterdam. Groot-Brittannië heeft aangekondigd de vennootschapsbelasting te verlagen met twintig procent. En Panasonic is bang dat Japan Groot-Brittannië hierdoor bestempelt als belastingparadijs. De Britse maatregel bereikt dus het tegenovergestelde van wat zij beoogt: Panasonic vertrekt.

De Franse en Japanse oplossingen inspireren om het probleem van belastingontduiking door multinationals aan te pakken. Gunstige belastingmaatregelen, zoals het afschaffen van dividendbelasting, hebben hun langste tijd gehad. Hopelijk neemt Rutte deze boodschap ter harte.

Meer lezen

Over Panasonic en de Japanse wet

Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!