Bevrijde markt

Hoe ga je het Amazon-monopolie tegen?

08.12.2017

Timo

Leestijd: minuutje

Soms blijkt het vertrouwen in toekomstige winsten misplaatst en ontstaat er een beurscrisis.

In Nederland is Amazon nog niet de grootste speler in de online verkoop, maar in grote delen van de wereld wel. Begrijpelijk: bestellen is goedkoop, snel en je hoeft niet eens naar buiten.

Maar Amazon is te groot geworden. Ze heeft nauwelijks gelijkwaardige concurrentie en daardoor trekt ze zich weinig aan van regels. Afgelopen oktober besliste de Europese Commissie nog dat het bedrijf 250 miljoen euro aan achterstallige belasting moet betalen. De werkomstandigheden zijn belabberd: slapende mensen op de werkvloer, veel gezondheidsklachten, onhaalbare targets en afgeplakte klokken. Ondertussen is eigenaar Jeff Bezos de rijkste man ter wereld.

Daarom zijn ze in Frankrijk niet van Amazon gediend. Met regelgeving probeert de regering het bedrijf te temmen, bijvoorbeeld door bezorgkosten te verplichten. Amazon trekt zich er niks van aan: er wordt een symbolische eurocent gerekend.

Wat beter werkt is het mkb ondersteunen. Franse boekhandels krijgen subsidie om op te starten en als ze willen investeren in uitbouw. Daardoor zijn er in ook in de kleine steden veel onafhankelijke boekhandels te vinden. Je krijgt er persoonlijk advies van iemand die plezier in het werk heeft. Genoeg reden om niet naar Amazon.com te surfen. Je lost het probleem niet gelijk op, maar het is een begin.

Meer lezen

Over de werkomstandigheden bij Amazon
Het succes van Franse boekhandels

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!