Bevrijde markt

Hoe Frankrijk belastingontduikers aanpakt

19.03.2019

Imre

Leestijd: minuutje

Het oude, bestaande belastingsysteem heeft geen grip op digitale megabedrijven.

Grote internetbedrijven als Amazon en Airbnb zijn ongrijpbaar voor nationale belastingdiensten. Maar in Frankrijk komt hier verandering in.

Daar presenteerde economie-minister Bruno Le Maire deze maand een zogenaamde ‘digitaks’. Een maatregel die grote techbedrijven dwingt om belasting te betalen over de omzet die ze in Frankrijk maken.

Neem Airbnb. Dit bedrijf neemt volop deel aan de economie van Frankrijk. En bepaalt zelfs het straatbeeld van de toeristische steden. Maar omdat het Europese Airbnb-hoofdkantoor in Ierland is gevestigd, betaalt het bedrijf geen belasting over de omzet die ze in Frankrijk maakt. Dit is niet illegaal, maar wel oneerlijk. Want in feite onttrekt Airbnb geld aan de Franse economie.

De maatregel van Le Maire richt zich op techbedrijven die internationaal meer dan 750 miljoen euro omzet maken, en in Frankrijk meer dan 25 miljoen. Het doel: óók grote bedrijven betalen belasting over hun omzet, in het land waar ze die maken. Critici wijzen op tekortkomingen van het plan. Zijn de omzet-limieten niet te willekeurig? En hoe bepaal je wat een techbedrijf is?

Maar de manier van denken is verfrissend. Het oude, bestaande belastingsysteem heeft geen grip op digitale megabedrijven, dus hervormingen zijn nodig. De EU-lidstaten werden het eerder niet eens over een digitaks, gelukkig pakt Frankrijk de handschoen op.

Meer lezen 

Over de digitaks
Multinationals belemmeren de vrije markt

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!