Bevrijde markt

Het Westen steelt Afrika arm

16.06.2017

Imre

Leestijd: minuutje

41 miljard wordt door westerse landen aan Afrika onttrokken.

Afrika is al rijk, het Westen hoeft alleen maar te stoppen met het stelen van die rijkdom. Dit is de conclusie van een onlangs verschenen rapport. Een prikkelende omkering van het verhaal dat we onszelf vertellen: dat Afrika arm is en afhankelijk van Westerse hulp.

Met een rijkdom aan grondstoffen, bloeiende ondernemingen en biodiversiteit kan Afrika veel geld verdienen. Maar een groot deel hiervan verdwijnt naar het Westen. Zoveel dat er jaarlijks meer het continent uitgaat dan binnenkomt – 203 miljard tegenover 162 miljard. Oftewel: 41 miljard wordt aan Afrika onttrokken.

Hoe kan dat geld zomaar verdwijnen? Veel wordt ‘legaal’ gestolen doordat grote buitenlandse bedrijven belasting ontwijken. Een overkoepelend probleem is dat de winst van deze bedrijven niet in Afrika terecht komt, waardoor de lokale economie niet profiteert. Daar komt bij dat veel geld uit Afrika verdwijnt via illegale houtkap, visserij en de handel in wilde dieren.

Door de eeuwenoude scheve machtsverhouding zijn we Afrika in het Westen als onderontwikkeld gaan zien. De eerste stap voor bedrijfsleven en politiek is nu: met een andere bril naar het continent kijken, en op een eerlijkere manier zakendoen. Maar hoe maak je dat soort goeie voornemens concreet? Wordt vervolgd.

Meer lezen

Een scherpe analyse van de situatie
Het rapport over de rijkdom van Afrika
True Price

Coverbeeld: RevAngel Designs

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!