Bevrijde markt

Het einde van belastingontduiking door internetbedrijven?

19.09.2017

Imre

Leestijd: minuutje

Voor de economie van een land heeft een groot bedrijf pas meerwaarde als het ook binnen dat land investeert.

Internetbedrijven als Google en Amazon maken veel omzet in EU-landen. Maar over deze omzet betalen ze vrijwel geen belasting, omdat ze niet officieel gevestigd zijn in de betreffende landen. In plaats daarvan hebben deze bedrijven een kantoor in kleine belastingparadijzen waar ze weinig hoeven af te dragen.

De Franse minister van financiën Bruno Le Maire vindt dit onrechtvaardig en wil de grote jongens met een zogenaamde ‘egalisatiebelasting’ dwingen om wel belasting te betalen in het land waar ze omzet maken.

Voor de economie van een land heeft een groot bedrijf pas meerwaarde als het bedrijf ook binnen dat land investeert. En geen vermogen aan de samenleving onttrekt. Daarom sluit de maatregel van Le Maire aan bij het idee van een belasting op onttrokken waarde (BOW). Bij de BOW betaal je belasting over waarde die je onttrekt: ecologische waarde in het geval van bijvoorbeeld CO₂-uitstoot, en maatschappelijke waarde in het geval van
buitensporige vermogensopbouw.

Dit weekend bespraken EU-ministers van financiën de hervorming van Le Maire. Hoewel minister Dijsselbloem positief is, zette Nederland geen handtekening onder het voorstel. Een gemiste kans. Aansluiting bij de EU-landen die het belastingsysteem willen vernieuwen, moet een prioriteit worden voor het nieuwe kabinet.

Meer lezen

Artikel FD
Dijsselbloems reactie op het Franse voorstel
Meer over belastingontduiking

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!