Het bbp: de grote grap van onze tijd

Bevrijde markt

Het bbp: de grote grap van onze tijd

03.02.2020

redactie

Leestijd: minuutje

Waarom nog in het weekend de natuur in als je ook gewoon lekker kunt winkelen?

“Voor het bbp telt seks met je vrouw niet, maar met een prostituee wel.” De IJslandse dichter die deze woorden schreef snapt het beter dan onze eigen premier: een groeiend bbp (het bruto binnenlands product) is een absurd doel om na te streven.

Niet overtuigd?? Oké, hier dan nog tien tips voor een groeiend bbp:

1. Laat je fiets wat vaker staan en pak die taxi!

2. Of neem de auto naar je werk. In de spits staan met een ronkende motor slurpt benzine en daar wordt de economie blij van.

3. Minder tijd met je kids betekent méér factureerbare uurtjes op kantoor én meer werk voor je oppas. Typisch ‘win-win’ gevalletje. Extra bonus voor de lange termijn zijn de latere therapiesessies als gevolg van afwezige en overwerkte ouders.

4. Nu we erover nadenken: kinderen! Wist je dat die kostenpost van een ruime ton per stuk meer dan twee ton oplevert voor de economie?! Een kind kan zomaar jouw meest waardevolle nalatenschap zijn aan onze economie.

5. Laten we het voorbeeld van de Yanks volgen en minder vakantiedagen nemen met z’n allen. De VS heeft een grotere economie per inwoner dan Nederland, simpelweg omdat ze minder vakantiedagen hebben. Makkelijk verdiend toch?

6. Vergeet ‘Dry January’ en omarm stoute hobby’s als drinken en roken. Met een pakje per dag laat je nú je geld rollen. Maar ook over een paar jaar: als de economie groeit door de ziekenhuiskosten.

7. Snoepgeld: misschien wel de snelste route naar een machtig bbp. Geef je kids dagelijks euro’s voor Haribo en Red Band en wordt vaste klant bij de tandarts, dokter en fat camps: strak plan voor de korte én lange termijn.

8. Veel mensen zetten tegenwoordig tatoeages waar ze spijt van krijgen. Pioniers van het bbp als je het ons vraagt, want tattoos weer weghalen, dat is pas zinloze economische groei.

9. Waarom nog in het weekend de natuur in als je ook gewoon lekker kunt winkelen? Al shoppend ben jij een wandelend economisch motortje.

10. Good old fashioned gokken! Laat je geld rollen in een fruitmachine of koop een lot voor de loterij en spek dírect de staatskas. Grotere kans op verslaving dan op winst, behalve voor de economie natuurlijk.

Geven onze tips je toch geen lekker gevoel? Misschien biedt onze alternatieve troonrede troost. Daar lees je hoe onze samenleving eruit kan zien als de economie óns dient, in plaats van andersom.

Meer lezen

Groei komt niet bij huishoudens terecht
Een andere manier van meten: de prijs van graan
Een andere manier van meten: het open planbureau

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!