Bevrijde markt

GoedGeld 5: Welke alternatieve geldsystemen zijn er?

28.03.2017

Timo

Leestijd: minuutje

Niemand bezit Bitcoin, maar in theorie kan iedereen meebouwen aan het systeem en eigenaar zijn.

De euro is niet het enige Europese geld. Er zijn een aantal alternatieve munten. Achter elke andere munt schuilt een ander idee over hoe de economie zou moeten werken. We bespreken twee bekende.

Neem de Bitcoin. Software bepaalt of er geld moet worden bijgedrukt, dus geldproductie staat los van overheids- of bedrijfsbelangen. Vergelijk het met internet: niemand bezit Bitcoin, maar in theorie kan iedereen meebouwen aan het systeem en eigenaar zijn. Een nadeel is dat de waarde daardoor veel meer schommelt dan bij een normale munt. Dat remt het gebruik.

De kleine, lokale Beierse munt Chiemgauer stimuleert uitgaven juist. Als je de munt langer dan drie maanden in een oude sok bewaart, betaal je een klein bedrag om hem te heractiveren. Dat wakkert de regionale economie aan. En omdat grote ketens de munt vaak niet accepteren, staat de plaatselijke bakker sterker tegenover de supermarkt.

Alternatieve munten inspireren tot nadenken over een betere, socialere economie. In het ideale geval zorgen ze voor een open financieel systeem, waarin burgers meer invloed hebben en meer ruimte is voor innovatie. Maar zover is het nog lang niet. Nu geven succesvolle kleinschalige experimenten vooral de lokale economie kleur.

Klik hier om verder te lezen in de GoedGeld-serie

Meer lezen

Wat is de utopische gedachte achter de Bitcoin?
Hoe werkt de Chiemgauer?
Alternatieve munt als oplossing voor klimaatcrisis?

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!