Bevrijde markt

GoedGeld 4: Is er een alternatief geldsysteem nodig?

07.03.2017

Imre

Leestijd: minuutje

Is er een systeem denkbaar waarbij we geldcreatie in eigen hand houden?

Sinds jaar en dag is het dé manier waarop geld gecreëerd wordt: banken die hypotheken verkopen en zo geld in omloop brengen. Maar is dit de meest logische vorm van geldcreatie?

Er worden ook alternatieven aangedragen. Met als belangrijk argument dat de winstwens van private banken een verantwoordelijk beleid in de weg staat. De crisis van 2008 vormt een aansprekend voorbeeld van hoe het mis kan gaan.

Een alternatief is een systeem waarin de overheid meer verantwoordelijk krijgt. Nadeel hiervan is dat geldcreatie politiek gekleurd wordt. Dat de overheid bijvoorbeeld geld kan bijdrukken om een oorlog te financieren.

Overheid en banken hebben allebei hun gebreken. Is er een systeem denkbaar waarbij we geldcreatie en -regulering in eigen hand houden? Een munt die losstaat van de politieke waan van de dag of de belangen van private banken?

Er zijn vele denkers en initiatieven die dit gedachte-experiment de kans geven, of zelfs in de praktijk brengen. Als voordelen wordt genoemd dat alternatieve munten een boost creëren voor lokale markten; dat ze zorgen voor flexibele internationale transacties en een lagere inflatie. Een vruchtbare denkrichting dus? Laten we deze alternatieve geldsystemen eens onder de loep nemen. Wat kan beter; wat zijn aanknopingspunten?

Klik hier om verder te lezen in de GoedGeld-serie

Wat is geld?
Naar een nieuw geldsysteem
Idealistisch geld bijdrukken

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!