Bevrijde markt

GoedGeld 2: op naar de eerlijke economie

21.02.2017

Ellyn

Leestijd: minuutje

Maar 1 op de 5 personen weet dat vooral commerciële banken ons geld scheppen.

Veel mensen zien dat ons economisch systeem weinig rekening houdt met wat wel belangrijk is maar geen waarde in geld heeft. Zoals zinvol werk, onderwijs of het behoud van de natuur. Het gevolg is dat we de grens van wat de aarde aankan hebben bereikt. Maar we staan ook onze eigen ontwikkeling in de weg: veel mensen verliezen hun baan door de technologie, terwijl voor anderen de werkdruk steeds groter wordt.

Dat vraagt om een herziening van de manier waarop onze economie werkt. Maar economie wordt vaak nog gezien als een ingewikkeld vakgebied, dat je maar beter aan experts kunt overlaten. Dat is jammer, vindt econoom Ha-Joon Chang, want juist economische beslissingen hebben een enorme invloed op het dagelijks leven. De vraag ‘wie krijgt wat’ is niet voor niets ook de kern van de politiek, waar we wél allemaal wat van vinden.

Ons geld is een goed voorbeeld. Maar 1 op de 5 personen weet dat vooral commerciële banken ons geld scheppen. Het creëren van nieuw geld is niet alleen een belangrijke motor van de economie, maar ook een instrument voor verandering. Wat zou er gebeuren als overheden geld zouden maken en investeren in sociale projecten? Economie moet deel uitmaken van onze democratie, en dat kan alleen als we ons erin verdiepen.

Klik hier om verder te lezen in de GoedGeld-serie

Meer lezen

Wat als de overheid idealistisch zou investeren?
Economics is for everyone: filmpje van Ha-Joon Chang
Kennis over geld is erg beperkt, dat ontdekte het Sustainable Finance Lab

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!