Bevrijde markt

Geld verdienen aan een beter milieu?

17.05.2016

Imre

Leestijd: minuutje

Een prognose voor de kringloopeconomie in Nederland stelt 54.000 extra banen in het vooruitzicht.

Je hoort de term steeds vaker voorbij komen: de ‘kringloopeconomie’. Ook Mark Rutte ruikt kansen. “Laten we geld verdienen aan het oplossen van milieuproblemen,” zei hij in een speech. Klinkt leuk, maar is dat waar de kringloopeconomie om draait?

Ruttes uitspraak appelleert aan de oude, lineaire economie die eenzijdig gericht is op economische groei, ten koste van mens en milieu. Laten we de uitspraak van Rutte omdraaien. Onze milieuproblemen moeten structureel worden opgelost; en dat gaat sneller als het ook lukt om daar structureel geld mee te verdienen.

Een mooi voorbeeld van ondernemerschap binnen de kringloopeconomie is Plastic Whale, een professioneel plastic-opvis-bedrijf. De lineaire economie creëert een overschot aan afval. De oceanen liggen er vol mee. Marius Smit, oprichter van Plastic Whale, besloot dit plastic op te vissen om er vervolgens een schip van te bouwen. Inmiddels werken er drie mensen bij zijn bedrijf en zijn drie boten in gebruik genomen.

Een prognose voor de kringloopeconomie in Nederland stelt 54.000 extra banen in het vooruitzicht (TNO). En dat binnen een evenwichtig ecosysteem waarin grondstoffen eindeloos circuleren. Een ecosysteem dat begint bij onszelf. Dus grijp je kans: onderneem en geef vorm aan een betere wereld.

Meer lezen

Uitspraak Mark Rutte
TNO-rapport – Kansen voor de circulaire economie in Nederland
KennisKaart Circulaire economie
Artikel over Plastic Whale

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!