Bevrijde markt

Elke korrel graan telt

04.04.2017

Ellyn

Leestijd: minuutje

Mark Rice-Oxley verzamelt alternatieve manieren op om uit te rekenen hoe het met de economie gaat.

In de file staan met een ronkende motor is goed voor de economie. Maar als je je werk mist om te zorgen voor een zieke ouder, dan hapert de groei. Dat komt doordat we economische groei meten aan de hand van één getal, het bruto binnenlands product (bbp). Elk jaar en elk kwartaal berekent het CBS de groei van het bbp in percentages. Staat het er goed voor, dan maakt de regering een goede beurt. Gaat het slecht? Dan wordt er bezuinigd op overheidsuitgaven.

Maar er is ook veel kritiek op de mate waarin we op het bbp steunen. Het is een getal voor de korte termijn, een getal dat verandering niet waardeert en waarin je de zaken die we belangrijk vinden, maar die geen geldwaarde hebben, niet terugziet. Dat zijn ook de redenen dat sommige politieke partijen hun programma’s niet laten doorrekenen.

Wat kunnen we hieraan doen? De Britse journalist Mark Rice-Oxley verzamelt alternatieve manieren op om uit te rekenen hoe het met de economie gaat. De prijs van graan bijvoorbeeld, of het aantal daklozen. De mate waarin de afstand tussen de armsten en de allerrijksten groeit. Of de hoeveelheid koolstofdioxide in de dampkring, die sinds de jaren ’50 exponentieel toeneemt. Zodat we niet alleen weten hoe het gaat met het bedrijfsleven, maar ook of het goed gaat met onszelf.

Meer lezen

Zo berekent Mark Rice-Oxley economische groei
Waarom BBP problemen oplevert
De rol van planbureaus

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!