Bevrijde markt

Einde van het poldermodel?

21.10.2016

Imre

Leestijd: minuutje

Is het poldermodel dus mede schuldig aan deze crisis?

In de jaren negentig speelde Nederland mee in de eredivisie van de zakenwereld. Hoe ontstond deze financiële groeispurt? Die vraag stelt Jort Kelder in aflevering vijf van ‘Het snelle geld’. Hij komt uit bij het poldermodel.

Politici, werknemers en werkgevers gooiden het op een akkoordje: een minimale stijging van de lonen zorgde dat we als land goedkoop konden leven en exporteren. Een economische succesmethode. Tenminste, dat leek zo.

Het ging mis toen CEO’s én aandeelhouders overmoedig werden. Toen het polderen werd ingezet om economische groei op de eerste, tweede en derde plaats te zetten. En dat dit een doodlopende weg is, is een bekend verhaal. De recente financiële crisis liet het duidelijk zien.

Is het poldermodel dus mede schuldig aan deze crisis? Of ligt het probleem niet bij het model an sich, maar werd het in de jaren negentig gewoon verkeerd gebruikt – namelijk puur gericht op financiële groei? Jammer genoeg gaat Het snelle geld niet in op deze vragen. Het is de moeite waard om uit te zoeken: kan het poldermodel nog wat voor ons betekenen bij de inrichting van een economie die wél houdbaar is?

Meer lezen

Wat is het poldermodel?

 

 

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!