Bevrijde markt

Een digitale oude sok en halal bankieren

07.08.2018

Jeske

Leestijd: minuutje

De depositobank: een bank met volledige reserves, zonder risico’s en zonder rente.

Sparen wordt gedefinieerd als ‘bewaren’. Dat veronderstelt dat spaargeld stilstaat, en dat is misleidend. Het tegoed wordt namelijk gebruikt door de bank. Om meer geld te maken. Soms duurzaam, vaak niet.

Zo investeren de grote Nederlandse banken flink in palmolie. Hiervoor wordt regenwoud gekapt en land ingepikt. De spaarder krijgt ter compensatie nog geen procent rente. Je kan jouw bank oproepen te stoppen, of overstappen. Maar kan het ook helemaal anders?

Ja, met een depositobank. Volgens initiatiefnemer Richard van der Linde een soort “digitale oude sok”: een bank met volledige reserves, zonder risico’s en zonder rente. Maar helaas ook zonder vergunning. Deze is er nu slechts voor banken die door risico’s failliet kunnen gaan en zich daardoor verplicht moeten ‘verzekeren’ via het depositogarantiestelsel.

Gelukkig biedt ook ‘Halal bankieren’ inspiratie: winst uit handel mag wel, maar winst ten koste van anderen en speculatie niet. Om uitbuiting tegen te gaan is rente verboden. Leningen hebben bijvoorbeeld een vaste opslag in plaats van rente, of zijn investeringen. Juridisch gezien zijn ook spaarders ‘investeerders’ in de bank, die delen in de winst.

Beide voorbeelden bieden renteloze alternatieven met moraal en roepen de vraag op: in wat voor bankwezen willen wij investeren?

Meer lezen

Islamitisch Bankieren
Stichting Full Reserve en de depositobank
Alternatief Initiatief: Ons Geld

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!