Bevrijde markt

Een betere wereld begint bij de blauwe envelop

11.04.2017

Ellyn

Leestijd: minuutje

Bedrijven betaalden de laatste jaren steeds minder aan de schatkist, huishoudens meer.

Als je in het stemhokje staat, denk je meestal niet direct aan de belastingdienst.
Dat moeten we juist wel doen: de blauwe envelop bepaalt niet alleen wat Nederland te besteden heeft aan zorg, wegen of onderwijs, we oefenen er ook invloed mee uit op de toekomst. Op gelijkheid, milieu en ondernemerschap.

Bedrijven betaalden de laatste jaren steeds minder aan de schatkist, huishoudens meer. Dat komt door de belastingen. Om te zorgen dat bedrijven naar Nederland komen en hier blijven, zijn de belastingen voor hen laag. Daar staat tegenover dat werken duurder wordt. Bedrijven betalen meer om iemand in dienst te nemen en nemen dus minder mensen aan.

Hoe eerlijk is dat? De Nederlandse overheid verdient geld aan buitenlandse bedrijven die zich hier vestigen. Daardoor ontstaat een concurrentiestrijd met het buitenland, met als inzet: het bieden van zo laag mogelijke tarieven. Sommige multinationals maken hier handig gebruik van, zodat ze weinig of geen belasting meer hoeven te betalen.

We moeten dus slimmer belasting gaan heffen: minder op arbeid, zodat er meer vaste banen bijkomen. Dat biedt ruimte om belastingontwijking tegen te gaan en belasting te heffen op wat slecht is voor mens en milieu: CO₂-uitstoot, bijvoorbeeld.

Meer lezen

WRR: Sociale zekerheid moet op de schop
Ook GroenLinks is voor vergroening belastingen

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!